Nu esti membru KeyPeople? Creeaza-ti contul!
Prenumele:*
Numele de familie:*
Adresa de email:*
Nume de utilizator (username):*
Parola de acces:*
Confirma parola:*
Nume companie:*
Pozitie ocupata:*
Introdu textul din imagine:*
Esti membru KeyPeople? Intra in cont!
Nume de utilizator:
Parola de acces:
Serviciul de HR KeyJobs poate fi accesat gratuit pana pe 31 decembrie 2013. Beneficiaza de avantajele portalului de resurse umane!

Forum KeyPeople Distributismul, un model economic aparut cu cca 100 de ani în urma, dar care poate fi adaptat prezentului.

Forum KeyPeople: Domenii de interes » Finante-Banci-Investitii » Distributismul, un model economic aparut cu cca 100 de ani în urma, dar care poate fi adaptat prezentului.
Gabriela Patru
Gabriela Patru: Distributismul, un model economic aparut cu cca 100 de ani în urma, dar care poate fi adaptat prezentului.
Acum un an sau mai mult (Duminica, 11 Martie 2012 01:25)
Distributismul este un concept cristalizat în urma cu aproape o suta de ani în opera lui Chester Belloc, G.K. Chesterton1874-1936)si Hilaire Belloc(1870-1953).

Distributismul este un model economic diferit de cel capitalist si modelul socialist, cu radacini in traditia si in valorile crestine: distributismul,poate fi a treia cale de organizare si dezvoltare a societatii, poate singura capabila sa rezolve antagonismele dintre munca si capital, dintre saraci si bogati, dintre angajati si someri, dintre sclavie si libertate, dintre umilinta si demnitate.
Pe aceasta tema s-au scris mai multe lucrari de specialitate si articole interesante care contin idei de referinta. În mod deosebit mi-a atras atentia articolul “Distributismul si statul reprezentativ” scris de Mircea Platon.


Autorul articolului semnaleaza faptul ca „Statul e acum sursa legii, chiar daca in teorie e "poporul". Ca atare, statul nu mai reprezinta nimic altceva decat pe sine (adica elitele birocratic-manageriale)si în consecinta
“criza de reprezentare a statului are la origine transformarea statului traditional in stat stiintific.”
Argumentele enuntate în articolul scris de Mircea Platon sunt finalizate printr-o concluzie destul de sceptica în priviinta sansei de aplicativitate concreta a economiei distributiste pentru ca “Economia distributista dezvolta un centru de referinta, un centru de realitate, in afara controlului statului. Si orice centru de realitate se cere reprezentat. Or, statul utilitar modern nu poate accepta acest lucru, pentru ca reprezentarea realitatii distruge coerenta ideologica.”
Chiar daca acest punct nevralgic al teoriei Distributismului face aceasta teorie usor utopica, nu putem ignora semnalele de atentionare date de autorul articolului, Mircea Platon, dar si de alti autori cum sunt Alexandru Ciolan si mai ales autorii antologiei intitulata "A Treia Forta: Economia libertatii - Renasterea Romaniei profunde" (coordonator profesorul si economistul american John Medaille si Ovidiu Hurduzeu).
Nu putem ignora faptul ca în cercurile conservatoare traditionale din Anglia si din SUA este redescoperit modelul distributist din România lui Ion Mihalache.
“România interbelică a fost unul dintre primele state din lume care a avut o economie distributistă înfloritoare. În timp ce, în Occident, evolutia economică si socială actuală a tării noastre este urmarită cu îngrijorare, furnizând un „studiu de caz“ al coruptiei si cleptocratiei din tările postcomuniste – în acelasi Occident, mai precis în cercurile conservatoare traditionale din Anglia si din SUA este redescoperit modelul distributist din România lui Ion Mihalache” ( dupa cum afirma Ovidiu Hurduzeu).
Micii producatori se confrunta, într-o batalie inegala cu “paradoxul competitiei fara competitie, favorizarea exclusiva a unui model comercial bazat pe mall-uri si permanenta dominare a supermarketurilor. Micii intreprinzatori sunt eliminati de puterea monopolista a intreprinderilor transnationale si le este blocat accesul pe piata datorita economiei de scara”.
Tendinta actuala de desfiintare a intreprinderilor mici si mijlocii, acutizata în ultimii ani, favorizeaza pozitia de monopol a companiilor multinationale.
“Intreprinderile mici si mijlocii sunt insa formele prin care milioane de oameni obisnuiti sunt proprietari si isi asigura bunastarea pentru ei si familiile lor. Actuala piata ii deposedeaza si ii recategorizeaza drept membri ai clasei prost platite, de servitori ai intreprinderilor, in loc sa-i considere o clasa de proprietari de intreprinderi. Prin inasprirea legilor care asigura echilibrul dintre dezvoltarea economica si calitatea mediului inconjurator si prin reforma sistemului de impozitare locala, conservatorii pot sa restaureze economiile locale si capitalul local. Drept urmare, toti factorii economici vor beneficia de pe urma tranzactiilor comerciale si nu numai aristocratia transnationala, din Marea Britanie a lui Brown, care se sustrage de la plata impozitelor…..
Aceasta economie conservatoare progresista va urmari trei obiective intrepatrunse: remoralizarea pietei, relocalizarea economiei si recapitalizarea saracilor.”
Din punct de vedere al produsului intern brut ( PIB) si implicit al taxelor colectate de stat, la Bugetul de Stat, aplicarea teoriei Distributismului este favorabila stimularii economiei oricarui stat, indiferent de potentialul sau economic. O alta latura pozitiva, pe care o remarc,în aplicarea teoriei Distributismului, este stimularea dezvoltarii “clasei de mijloc a societatii.“ Raportata la economia tarii noastre, remarc, din statistici, ca nivelul mediu al bunastarii populatiei numara pe an ce trece tot mai putini beneficiari. Discrepantele dintre bogatie si saracie au atins cote alarmante si au multiplicat numarul celor aflati în starea de saracie severa si extrema.Acesta este un motiv suficient de important pentru a lua în considerare alternative de strategie economica cu influente din teorii de tipul Distributismului.
În plan social, în peisajul actual cauzat de situatia generala, extinsa la nivel global, a crizei economice si financiare, aplicarea Distributismului este incontestabil necesara. Trebuie sa tinem cont de faptul ca este un prag de suportabilitate al populatiei,ca urmare a unor efecte economice rezultate din masuri dure, restrictive, peste care nu se poate trece. Odata depasita aceasta frontiera, impactul psihologic al populatiei active si inactive genereaza un stres, din cauze economice, cu efect negativ.Cu alte cuvinte, bunele intentii de strategie economica initiale nu îsi vor gasii finalitatea scontata.
În contextul în care realitatea economica mondiala, si în particular a unei tari, demonstreaza esecul unor doctrine economice, factorii decizionali si responsabili din acea tara, sau comunitate economica europeana sau mondiala, au datoria de a adapta solutiile si strategiile economice care se pliaza pe particularitatile fiecarei economii nationale. Astfel se pot implementa variante fezabile, dar si protectoare pentru populatie, cum ar fi modelul Distributismului adaptat prezentului,zonei geografice si particularitatilor tarii sau comunitatii, dupa caz.
Distributismul nu este un concept nou, este studiat în decursul ultimilor 100 de ani de c?tre persoane cu expertiz? economic?, politic?,religioas?, socio-psihologic? ?i are capacitatea de a se impune ca o nou? doctrin? ?i poate chiar ca o solu?ie în economia zilelor noastre.

Marius Constantin
Marius Constantin: Re: Distributismul, un model economic aparut cu cca 100 de ani în urma, dar care poate fi adaptat prezentului.
Acum un an sau mai mult (Duminica, 24 Februarie 2013 11:33)
Te invit marti 26.02.2013 ora 15 in Bucuresti la o prezentare a unei multinationale. Det la tel 0723372468