Nu esti membru KeyPeople? Creeaza-ti contul!
Prenumele:*
Numele de familie:*
Adresa de email:*
Nume de utilizator (username):*
Parola de acces:*
Confirma parola:*
Nume companie:*
Pozitie ocupata:*
Introdu textul din imagine:*
Esti membru KeyPeople? Intra in cont!
Nume de utilizator:
Parola de acces:
Serviciul de HR KeyJobs poate fi accesat gratuit pana pe 31 decembrie 2013. Beneficiaza de avantajele portalului de resurse umane!

Forum KeyPeople Praznice importante in calendarul crestin ortodox al lunii august

Forum KeyPeople: Domenii de interes » Lifestyle » Praznice importante in calendarul crestin ortodox al lunii august
Emi R
Emi R: Praznice importante in calendarul crestin ortodox al lunii august
Acum un an sau mai mult (Vineri, 22 August 2014 16:38)
Ultima decada a lunii august indreapta gandurile credinciosilor catre cele sfinte prin praznuirea unor importante sarbatori ale bisericii incluse in calendarul crestin ortodox al lunii acesteia. In ultima saptamana din august, ecourile sarbatorilor din calendarul crestin vor fi si mai intense in sufletele credinciosilor romani, acestia praznuind si doi dintre sfintii romani.

Calendar crestin: Praznicul taierii capului Sf. Prooroc Ioan Botezatorul

29 august este o zi incarcata de semnificatii profunde in istoria crestinismului, credinciosii praznuind taierea capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul conform randuielii marcate de calendarul crestin ortodox. Tot in aceasta zi este pomenita si Sfanta Cuvioasa Teodora din Tesalonic. Proorocul Inaintemergator al Mantuitorului Iisus Hristos a fost sacrificat, dupa o perioada de detentie, de catre Irod Antipa, tetrarhul Galileii la solicitarea fiicei sale vitrege, Salomeea si la indemnul reginei Irodiada. Trupul Prooorocului a fost ingropat de ucenicii acestuia in Sevastia, capul sau fiind gasit in mod miraculos mai tarziu.

Calendar crestin: Praznuirea Sfantului Ierarh Varlaam

Praznicul unuia dintre cei mai importanti capi ai ortodoxismului romanesc, Sfantul Ierarh Varlaam, mitropolit al Moldovei intre 1632-1653, se sarbatorese pe 30 august conform randuielii calendarului crestin ortodox roman. Nascut intr-o familie de razesi de langa Targu Neamt, Sf. Ierarh a manifestat inca din copilarie dragostea fata de carti si de cuvintele sfintilor parinti indreptandu-si pasii spre schitul Zosim si mai apoi spre refugiul drag al sufletului sau, Manastirea Secu. Dragostea sa pentru carte l-a adus in postura de traducator al unor scrieri ale Sfantului Ioan Scararul, influentandu-i apoi destinul pana la trecerea la cele vesnice.

In 1932, ocupa scaunul de Mitropolit al Moldovei la indemnul voievodului Alexandru Ilias. Ramane in postura de pastor al sufletelor credinciosilor moldoveni timp de 21 de ani lucrand indeaproape cu Vasile Lupu la intarirea centrelor bisericesti din Modova, contribuind la ridicarea manastirii „Trei Ierarhi” din Iasi, unde aduce si moastele Sfintei Parascheva. Infiinteaza prima tipografie romaneasca din Moldova in cadrul acestei manastiri beneficiind de sprijinul Mitropolitului Kievului de atunci, Petru Movila. Cazania Mitropolitului Varlaam a fost prima carte romaneasca tiparita in Moldova. In 1653 se retrage in linistea oferita de Manastirea Secu, stingandu-se din viata patru ani mai tarziu. In 12 ianuarie 2007, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a inscris in randul sfintilor din calendarul crestin ortodox pe invatatul Mitropolit al Moldovei, Sfantul Ierarh Varlaam. Tot in aceeasi zi, credinciosii ortodoxi praznuiesc si pe Sfantul Cuvios Ioan de la Rasca si Secu.

Tag: calendar crestin, calendar ortodox