Nu esti membru KeyPeople? Creeaza-ti contul!
Prenumele:*
Numele de familie:*
Adresa de email:*
Nume de utilizator (username):*
Parola de acces:*
Confirma parola:*
Nume companie:*
Pozitie ocupata:*
Introdu textul din imagine:*
Esti membru KeyPeople? Intra in cont!
Nume de utilizator:
Parola de acces:
Serviciul de HR KeyJobs poate fi accesat gratuit pana pe 31 decembrie 2013. Beneficiaza de avantajele portalului de resurse umane!

Dan Calin

Fotograf colaborator, Ad Media Consulta

Motto personal: Traieste clipa si invata tot ce poti din ea!

Arii profil: Pagina personala - Info - Parteneri - Web
Dan Calin
Dan Calin
Dan Calin: Dac? nu a reu?it altfel, Udrea īncearc? s? vānd? locuin?ele ANL cu Prima cas? 3 http://www.profitimobiliar.ro/blog/2011/01/21/daca-nu-a-reusit-altfel-udrea-incearca-sa-vanda-locuintele-anl-cu-prima-casa-3/
Acum un an sau mai mult (Duminica, 23 Ianuarie 2011 18:20)
Posteaza pe Linkedin
Facebook Share
0
0 voturi
Dan Calin
Dan Calin: Cei care doresc sa achizitioneze o locuinta vor sa nu fie pacaliti la pret. Dar cum poti fi sigur ca ai facut o afacere corecta cu casa pe care te pregatesti sa o iei? Sunt mai multe aspecte de care trebuie sa tii cont. Iata noua dintre ele.
http://www.profitimobiliar.ro/blog/?p=3718
Acum un an sau mai mult (Sambata, 06 Noiembrie 2010 13:51)
Posteaza pe Linkedin
Facebook Share
0
0 voturi
Dan Calin
Dan Calin: De cativa ani traiesc cu convingerea ca Emil Constantinescu a fost singurul presedinte post-decembrist al Romaniei care a vrut si a facut bine acestei tari si locuitorilor ei. Mai mult decat atat este singurul politician autohton care si-a sacrificat constient cariera politica pentru cei care l-au ales. Nu stiu daca a facut ceva si pentru el, dar imi este tot mai clar ca a facut multe pentru noi. El a fost cel care a facut ceea ce ni s-a promis la Revolutie: sacrificii pentru binele pe termen lung. Asa cum era normal, efectele urmau sa se vada dupa mai mult timp, pe termen scurt fiind vizibile doar sacrificiile. De aceea nu ar mai fi fost ales a doua oara, el fiind constient de acest lucru.
In 1989 au schimbat o dictatura comunista cu o democratie comunista condusa politic si economic de securisti. Au luat pe nimic tot ce se putea din economie si au acaparat puterea in toate aspectele ei (presedinte, prim-ministru, deputati, senatori, judecatori, magistrati etc.). In plus, cand poporul, sau mai bine zis intelectualii, au inteles ce se intampla si au iesit in strada sa schimbe ceva, conducatorii au aplicat aceleasi metode comuniste: au chemat minerii sa bage frica in noi si sa ne arate cine conteaza si ce ni se poate intampla daca avem tupeul sa ne cerem drepturile. Ne-au manipulat cum au vrut pe toate canalele posibile.
Firesc, au blocat toate demersurile oamenilor de a afla adevarul despre perioada comunista si despre Revolutie. Mai mult decat atat, i-au protejat pe toti cei care au comis atrocitati in aceste doua perioade omorand, ranind sau privand abuziv romanii de libertate. Desi, teoretic, am blamat comunismul, toate procesele intentate tortionarilor au primit din partea justitiei neurmarire penala, fiind invocat motivul ca nu au fost crime comise impotriva umanitatii, ci doar simple crime care se prescriu in 15 ani. Victimele sau urmasii acestora au ramas cu suferinta si amaraciunea, sperand totusi ca intr-o zi se va face dreptate. Calaii au functii si salarii sau pensii uriase, iar majoritatea victimelor se zbat la limita saraciei.
Datorita convingerilor mentionate la inceput si a silei fata de politica de balta imputita care se face in Romania mi-am dorit sa pot ajunge vreodata sa ii iau un interviu lui Emil Constantinescu. In seara aceasta am avut ocazia si nu am ratat-o. Din pacate, evenimentul la care am participat impreuna nu mi-a permis sa stau mai mult de 15-17 minute de vorba cu fostul presedinte. Totusi am apucat sa aflu cate ceva. Iata ceea ce am reusit sa discutam pana a inceput evenimentul respectiv:


Este adevarat ca in perioada mandatului dumneavoastra s-au facut adevaratele demersuri pentru intrarea noastra in Uniunea Europeana?
Emil Constantinescu: Este deja un fapt istoric consemnat in toate cartile si studiile dedicate tranzitiei post-comuniste din Europa Centrala si de Est, publicate in Europa si in lume, mai putin in Romania, ca bazele integrarii europene, in N.A.T.O. si ale constructiei unei societati democratice si a unei economii de piata in Romania, s-au pus in perioada 1996-2000. Romania este analizata ca un caz special in evolutia fostelor tari comuniste pentru ca, pe de-o parte, este singura tara fost comunista din Europa Centrala si Sud-Est care, spre deosebire de Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria si chiar Albania, dupa caderea comunismului la putere nu au venit guverne de centru-dreapta, ci guverne considerate astazi cripto-comuniste. Pe de alta parte, Romania nu a urmat nici evolutia altor tari foste comuniste ca Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova care au evoluat spre un regim oligarhic.
Este consecinta nu numai a particularitatii Revolutiei Romane, dar este si consecinta caracteristicilor regimului comunist din tara noastra care a fost de o duritate extrema, dar este si o consecinta a unei dezvoltari istorice pe un termen mai lung a Romaniei. Ceea ce se precizeaza si este bine sa fie cunoscut si in Romania, este ca in perioada 1990-1996 Romania a urmat la distanta de luni si uneori ani ceea ce se intampla in Rusia. Practic o reforma de tip Perestroika care nu atingea bazele sistemului economic de stat si in care democratia era strict controlata de la centru de membrii fostei nomenclaturi comuniste si ai fostei securitati.


Se spune ca Ion Iliescu a vrut sa schimbe doar omul, nu si sistemul. Dar cand a iesit prima data la Revolutie in balcon si a zis "dragi tovarasi", iar oamenii l-au fluierat copios, a avut declicul si a inteles ca nu se poate schimba doar omul. Credeti ca este adevarat?
Emil Constantinescu: Lucrurile sunt mai profunde decat reactia unei simple persoane. Este vorba despre un sistem si, asa cum spuneam, pana tarziu, pana in ultima parte a perioadei 1990-1996, s-a continuat acest drum care consta in redistribuirea catre membrii fostei nomenclaturi, in special a fostei securitati, a obiectivelor economice, formarea unor banci private de tipul jocurilor piramidale. Putem vedea chiar masuri: asa numitele bonuri ale lui Vacaroiu nu erau decat cupoanele Ciubais, desi acestea esuasera inainte in Rusia. Cu aceasta raspund si la esenta intrebarii dumneavoastra daca in perioada 1996-2000 s-au facut pasii spre integrare. Este vorba despre ce fel de pasi. Daca ne referim la initiativele diplomatice si politice, nu este suficient pentru ca acestea s-au facut si inainte. Nu era nimic nou. Si in perioada 1990-1996 Romania a facut cerere sa intre in Consiliul Europei, in parteneriatul pentru pace, dar aceste cereri nu aveau in spate substanta unor transformari radicale.
In momentul in care am declarat ca program politic prioritatea integrarii in Uniunea Europeana si in NATO, concomitent am indeplinit conditiile pentru aceasta, acceptand de la bun inceput pretul politic care trebuia platit; in cazul meu hotararea pe care am luat-o din primul moment de a nu mai candida pentru un al doilea mandat pentru ca era evident ca reforme economice radicale (cum ar fi restructurarea mineritului cu disponibilizarea intr-un singur an a 100.000 de oameni, inchiderea fabricilor nerentabile care s-a produs chiar in primavara anului 1997, insanatosirea sistemului economic bancar prin desfiintarea, trimiterea in judecata si condamnarea conducatorilor tuturor bancilor private care erau jocuri piramidale, restructurarea sistemului bancar si inceperea, in sfarsit, a primei privatizari adevarate pentru ca ceea ce s-a desfasurat pana in 1996 a fost doar o privatizare lingvistica - schimbarea denumirii unor intreprinderi sau proiecte de tip MEBO care nu insemnau nimic-, restituirea proprietatilor confiscate de regimul comunist), acestea toate au fost elementele care pe plan intern au restructurat o economie care era complet falimentara. In 1996 toate bancile erau in faliment, industria era in faliment, inclusiv industria petroliera care in loc sa produca venituri consuma.


Acest lucru din cauza conducerii falimentare de pana in 1996. Daca din 1990 am fi avut o conducere de dreapta a tarii lucrurile ar fi stat altfel.
Emil Constantinescu: Putem sa ne imaginam ce s-ar fi intamplat in Romania examinand Polonia care este cea mai asemanatoare cu Romania. Ar fi fost patru ani extrem de duri. Eu am aplicat strict modelul polonez. Nu am aplicat modelele fantasmagorice pe care le avansase presedintele Iliescu (japonez, suedez sau norvegian) pentru ca noi nu avem nici japonezi, nici norvegieni in Romania. Singura tara care, din punct de vedere al dimensiunilor, al structurii si chiar al mentalitatilor, se asemana cu Romania era Polonia. Am studiat exemplul polonez, am fost in Polonia inainte sa fiu presedinte, am avut atunci si am si acum relatii apropiate cu toti cei care au condus Polonia in perioada '90-'96 si dupa aceea, si lucrurile au evoluat chiar la fel. Presedintele Valesa a schimbat patru prim-ministrii in timpul mandatului sau si a candidat din nou si a obtinut cateva procente. O infrangere zdrobitoare pentru ca, repet, reformele economice, cu cat sunt mai adevarate si mai profunde, cu atat produc un efect social de nemultumire pentru care trebuie sa plateasca cineva.
Toate regimurile de dreapta din Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria si chiar si din Albania au fost inlocuite de venirea la putere a fostilor comunisti zis socialisti, dar deveniti socialisti democrati adevarati care au continuat reformele. Astfel am avut o intarziere de sapte ani. La putere, in anul 2000 au venit din nou reprezentantii fostilor comunisti, dar care au continuat reformele nemaiputand sa se intoarca. Acest lucru am si incercat sa fac: drumul sa fie fara intoarcere. Mai ales ca nu mai aveau unde sa se duca pentru ca, intre timp, Rusia sub Eltan era intr-o situatie economica dificila, isi pierduse prestigiul, nu mai avea forta pe care a capatat-o ulterior sub sistemul curat oligarhic al lui Putin. Deci nu mai puteau sa se intoarca inapoi pentru ca inapoi nu mai era nimeni.
Aceasta este caracteristica, trebuie sa o acceptam, eu o accept in primul rand, a imposibilitatii celui de-al doilea mandat. Totusi, nu mai puteau sa intoarca initiativele si asa s-a continuat retrocedarea si chiar si venirea regelui in tara. Sigur ca aceste lucruri au avut si urmari, cabinetul Nastase a continuat cresterea economica reala care a inceput la sfarsitul anului 1999 si s-a remarcat la inceputul anului 2000, dar cu puternic accent pe interesul propriu. Ceea ce a dat aceasta nota de coruptie care, din pacate, se mentine si astazi, fiind schimbate doar grupurile de interese de la putere.


Este adevarat ca in mandatul dumneavoastra un jurnalist a descoperit ca S.P.P. nu functiona pe baze legale si cheltuia bugetul alocat fara a exista posibilitatea controlarii acestor cheltuieli? Emil Constantinescu: Nu este vorba doar despre S.P.P., ci despre toate domeniile. Am instaurat un control financiar strict in toate domeniile si pe calea legii. Cu consecinte mult mai mari a fost propunerea si adoptarea unei legi prin care Serviciul de Informatii Externe si S.R.I. nu au mai avut voie sa desfasoare activitati economice, acestea fiind un paravan pentru multe ilegalitati. S-a revenit si s-a acordat serviciilor secrete dreptul de a desfasura activitati economice, ceea ce exista si astazi si ceea ce creeaza bineinteles daca nu realitatea, cel putin o suspiciune.


Credeti ca vom mai putea scapa de comunistii si securistii care au preluat economia tarii? Emil Constantinescu: Categoric da. Cheia se afla tot in perioada 1997-2000 pentru ca au intrat pe piata marii jucatori europeni si americani. Din acel moment si statul si-a pierdut din economia pe care o controla. Sursa economica de coruptie cea mai mare s-a diminuat foarte mult, ea ramanand numai in domeniul lucrarilor publice. In aceasta situatie le este foarte greu celor care foloseau sistemul de relatii sa mai faca fata. Din fericire pentru ei s-au descurcat in timpul boom-ului imobiliar pentru ca majoritatea au migrat din economia reala spre cea speculativa si-au distrus propriile intreprinderi, asa cum le distrusesera ca sa le scada valoarea si sa le cumpere, le-au distrus a doua oara si le-au valorificat ca terenuri.
Acum un an sau mai mult (Marti, 16 Februarie 2010 15:55)
Posteaza pe Linkedin
Facebook Share
0
0 voturi